میزان خوشبینی هر فرد براساس این که چگونه رویدادها را تعریف میکند و از چه دیدگاهی به مسائل مینگرد، سنجیده میشود. اگر یاد بگیرید که علّت وقوع رویدادهای مثبت را (1) کاری که خودتان انجام دادهاید، (2) نشانهای از چیزهای خوب بیشتری که پیش خواهند آمد و یا (3) شاهدی مبنی بر این که چیزهای خوبی در سایر زمینههای زندگیتان اتفاق خواهد افتاد بدانید، نیمی از راه را طی کردهاید. همچنین اگر بتوانید به رویدادهای منفی به عنــــوان (1) چیزی که تقصیر شما نبوده است و یا (2) پدیدههای منفرد و مجزایی که اثری بر رویدادهای آینده یا سایر جنبههای زندگیتان ندارند فکر کنید، بقیه راه را هم پیمودهاید!
درجه سختی: کم
زمان مورد نیاز: فقط چند دقیقه دیگر
چگونه:
- هنگامی که رویداد مثبتی در زندگیتان اتفاق افتاد، برای چند لحظه تحلیل فرایندهای فکری خود را متوقف کنید. فقط به توانائیهای خود و نقشهای مستقیم یا غیرمستقیمی که در وقوع این رویداد داشتهاید فکر کنید. برای مثال، اگر در امتحانی موفق شدید، فقط به این نیاندیشید که چقدر خوب شد که برای امتحان آماده بودید بلکه به نقش هوش و تمرکز خود در این جریان نیز فکر کنید.
- به دیگر جنبههای زندگی خود که میتواند از این رویداد مثبت تأثیر پذیرد، فکر کنید. همچنین به این فکر کنید که چگونه توانائیهای شما که باعث این رویداد مثبت شدهاند میتوانند رویدادهای مثبت دیگری را در زندگیتان باعث گردند. برای مثال، هوش، تمرکز و توانایی آماده شدن برای انجام کارها، میتوانند باعث چه چیزهای خوب دیگری در زندگی شما بشوند؟
- موفقیتهای احتمالی آینده را در نظر آورید. چون کلید موفقیت در دستان شماست پس آیا نباید انتظار داشته باشید که از آزمونهای آینده هم سربلند بیرون آئید؟ آیا یک شغل مناسب و معتبر، نتیجه آن نیست؟
- هنگامی که رویدادی منفی اتفاق افتاد، به شرایطی که ممکن است در این اتفاق نقش داشته باشد فکر کنید. برای مثال، اگر عملکرد شما در یک امتحان بد بود آیا هفته قبلش سرتان خیلی شلوغ نبوده است؟ آیا کمبود خواب نداشتهاید؟ چه عوامل خارجی در عدم موفقیت شما نقش داشتهاند؟ در ذهن داشته باشید که عدم موفقیت، لزوماً بازتاب ضعفهای شخصی شما نیست.
- همچنین به یاد داشته باشید که فرصتهای بیشماری برای شما در آینده وجود خواهد داشت که میتوانید در آنها بهتر عمل کنید. به موفقیتهای بعدی خود یا سایر جنبههایی که میتوانید در آنها موفق شوید فکر کنید.
توصیهها:
- کلید خوشبینی، به حداکثر رساندن موفقیتها و به حداقل رساندن شکستهاست.
- صادقانه به کوتاهیها و کمبودهای خود فکر کنید. در این صورت میتوانید بر روی آنها کار کنید و به تدریج برطرفشان نمائید. امّا به یاد داشته باشید که همیشه تمرکز بر روی توانائیها نتیجه مطلوبتری به دست میدهد.
- الگوهای فکری خود را به چالش بکشید امّا انتظار نداشته باشید که طرز تفکرتان به سرعت تغییر یابد. این کار به زمان نیاز دارد. بنابراین تمرین کردن در این مورد را ترک نکنید.
- همیشه به یاد داشته باشید که هر شکستی میتواند تجربهای آموزنده و گام مهمی به سوی موفقیت بعدی شما باشد!
نیازمندیها:
- اشتیاق و علاقهمندی به بررسی افکار
- وارسی مداوم الگوهای فکری
ترجمه: کلینیک الکترونیکی روانیار
منبع
"How To Become More of an Optimist", Elizabeth Scott. M.S.,
http://stress.about.com
مقالات مرتبط
* شما همانی هستید که میاندیشید
* مقدمهای بر تغییر رفتار |